zaterdag 14 maart 2015

Heb Geluk

Een mooie recensie op Pluizuit!
Heb geluk

Jinke, een meisje van 11, overkomt iets heel ergs. Vanaf dat moment komen er geen woorden meer uit haar mond. Zij gaat logeren bij oma, waar zij troost en steun vindt. Want voor mama is het even allemaal te veel.
Bij oma komen herinneringen boven, vindt zij afleiding en krijgt zij de kans om stil zichzelf te zijn. Zij ontmoet er Raaf, de kleinzoon van Schele Pee. En heel de tijd is er Jutta, haar twee jaartjes oudere zus. Of is zij er niet? ...
Misschaert weeft met voorzichtige woorden een verhaal vol stiltes en nog meer vermoedens. Je leest woord na woord en volgt het verwerkingsproces van de in zichzelf gekeerde Jinke. Je voelt de troost en de warmte die haar oma haar geeft. En geleidelijk kom je te weten wat haar overkomen is. Pas bij het voorlaatste hoofdstuk valt de puzzel in elkaar, voor zowel de lezer als het hoofdpersonage. Met daarna een verlossende en deugddoende afronding.
De prenten van Lemmens vullen dit indringende verhaal perfect aan. Zij associeert bij de gebeurtenissen op een gevoelige wijze. Zo creƫert zij indringende beelden die de realiteit overstijgen. De zachte tinten, in hoofdzakelijk rood en blauw, onderstrepen de stiltes en het proces van afscheid nemen.
Een 'voorzichtig' boekje dat troost biedt.
Eric Vanthillo
februari 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten