dinsdag 29 januari 2013

De kleine Schildpad op Kerknet!

Een heerlijke bespreking van 'De Grote Reis van Kleine Schildpad' (samen met Inge Bergh en Kristina Ruell) vond ik op Kerknet vandaag! Ik loop ervan te blinken! :-)

Dit verhaal speelt zich af in Afrika. De kleine Yomi is erg ziek. Hij moet naar het ziekenhuis, maar dat is ver weg. Mama neemt Yomi in een draagdoek en gaat op stap. Onderweg vertelt ze het verhaal van een kleine schildpad die graag wil vliegen. De andere dieren geloven niet dat het kan, maar als je iets echt wenst, komt het misschien toch nog uit. Twee vogels nemen kleine schildpad mee de lucht in. Maar als hij eventjes de tak loslaat valt hij neer. Iedereen haast zich naar hem toe. De vliegende schildpad is blij dat zijn droom in vervulling ging. Het verhaal houdt de zieke Yomi wakker. Hij komt op tijd in het ziekenhuis waar de dokter hem kan helpen.
De prenten van Kristina Ruell roepen levendig de Afrikaanse wereld op. Met oker, aarderood en hemelsblauw zet ze het decor neer, waarin dieren zich thuisvoelen. Ook de mensen verraden hun eigen identiteit in bonte kleurige kleren en vrolijke kapsels. Wie op stap gaat draagt met opgeheven hoofd voedsel en andere lasten op het hoofd. Anderen reizen met een volgeladen busje naar hun bestemming. Voor het ziekenhuis staat een lange rij patiƫnten te wachten en rond het ziekbed van Yomi is het gezellig druk.
Speels en toch overtuigend komt Afrika hier tot leven zonder dat de problemen weggedrukt worden. Het ziekenhuis is ver en het verhaal maakt duidelijk dat het niet zeker is dat Yomi het haalt. Maar de toon is optimistisch. Dat blijkt ook uit de droom van Yomi aan het einde van het verhaal. Later wil hij zelf dokter worden!
Een gevoelig prentenboek dat het onderwerp andere culturen en ziek zijn op een originele manier aanbrengt. Op de prenten is heel wat te zien zodat ook jonge kinderen aan dit kijkboek heel wat plezier kunnen beleven. (Rita Ghesquiere, bron: Kerknet)

Alweer een schitterend begin van mijn dag! :-)

http://www.kerknet.be/cultuur/content.php?ID=23003&VV485ZE=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten